Spontaanit pikkuapulaiset

Ruokailuhetki on päättymässä ja lapsille jaetaan pastilleja. Vain muutama lapsi on edelleen ruokapöydän ääressä istumassa. Mari on saanut jo pastillinsa ja imeskelee sitä Kaisan (k) lähettyvillä ruokakärryn vieressä. Simo käyskentelee myös lähettyvillä hieman hajamielisen oloisena eikä ole vastannut Kaisan kysymykseen pastillin saamisesta. Kaisa kääntyy Marin puoleen ja kysyy: ”Muistatko saiko Simo jo pastillin?”. (Videohavainto)

Välipalan jälkeen on aikaa leikille. Roman on leikkinyt jokin aika sitten pehmonallella, mutta hylännyt sen sitten lattialle. Sini (k) on kysynyt, onko nalle hänen omansa ja päiväkotiin tuotu, mutta Roman ei vastaa. Sini kysyy vieressä olevalta Siiriltä: ”Muistatko sinä onko tämä Romanin oma?”. (Videohavainto)

Pohdittavaksi:

  • Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että kasvattaja valitsee apulaisikseen Siirin ja Marin?
  • Voisiko tilanne olla toisinpäin? Esimerkiksi Simoa pyydettäisiin muistamaan Marin puolesta jotain?
  • Millaisissa tilanteissa sinä pyydät lapsia spontaanisti avuksesi arjen askareissa? Ketä yleensä?

Miten toimia:

  • Anna joka päivä ainakin yhdelle lapsiryhmän lapsista spontaanisti jokin tehtävä hoidettavaksi. Kannusta ja kiitä häntä kertomalla, miten hänen tekonsa konkreettisesti auttoi sinua, esimerkiksi: ”Kiitos että avasit oven minulle, nyt minä pystyin samalla kantamaan nämä kaikki kirjat kerralla toiseen huoneeseen sinun avullasi.” Muista myös sanattoman viestinnän merkitys palautetta antaessasi. Hymy, nyökkäys tai peukalon ylös nostaminen kertovat lapselle joskus enemmän kuin pelkkä sanallinen lyhyt kiitos.
  • Anna säännöllisesti yhteinen apulaistehtävä kahdelle lapselle, jotka eivät yleensä välttämättä hakeudu toistensa seuraan. Näin kylvät samalla siemenen myös mahdollisten uusien ystävyyssuhteiden syntymiselle.
  • Nostakaa auttaminen teemana esille päiväkodissa ja tehkää siitä esimerkiksi huonekollaasi. Se voi sisältää erilaisia asioita: Missä tilanteissa ja miten voin auttaa kaveria päiväkodissa? Miten lapsi voi auttaa aikuista tai aikuinen lasta? Miten kotona autetaan? Mitä tunteita auttamiseen ja autetuksi tulemiseen liittyy?

Lue lisää aiheesta >>>>>

Share