Musiikki soi nauhalta, Mari (k) tanssii lasten kanssa ja ohjaa omalla esimerkillään lapsia liikkumaan rytmin tahtiin. Sanna ei osallistu liikehdintään, vetäytyy vähän ryhmästä ja suupielet kääntyvät kohti lattiaa. Mari toteaa hänelle: ”Mä tiedän että tämä tanssi ei nyt oikein huvita sua. Mutta sulla olis nyt tässä valittavina kaksi vaihtoehtoa, joko olet mukana tässä tai sitten menet sohvalle rauhassa odottelemaan siihen asti kun me lopetamme”. Hetken mietittyään Sanna kiipeää sohvalle istumaan. (Videohavainto)
Päiväkodin salissa on meneillään pienryhmän jumppatunti. Sami satuttaa jalkansa ja nyyhkyttää hieman. Salli (k) rientää paikalle ja lohduttaa tätä. Viereen saapunutta Simoa Salli kannustaa: ”Noni sä voisit hieman puhaltaa kans tohon niin tulee kaverille parempi mieli”. (Videohavainto)
Pohdittavaksi:
- Miten itse olisit toiminut vastaavissa tilanteissa?
- Mikä esimerkkien kasvattajien toimintavoissa on erityisen myönteistä? Olisiko tilanne voinut mennä toisin?
- Millaisia keinoja teidän lapsiryhmässänne käytetään tunnekasvatukseen? Missä tilanteissa eri sukupuolta olevien lasten tunteita tulkitaan eri tavalla?
Miten toimia:
- Järjestä lapsille tunnetuokio, jossa käytte läpi toiminnallisesti läpi perustunteita. Kysele lapsilta, mistä he ilostuvat, entä mikä saa heidät surulliseksi? Missä kohtaa vihaisuus tuntuu kehossa? Mitä eri tunteista seuraa? Käy esimerkiksi oheista tunteiden nelikenttää apuna käyttäen tunteet tasa-arvoisesti läpi siten, että lapsille jää viesti kaikkien tunteiden merkityksellisyydestä. Osana tunnetuokiota lapset voivat myös piirtää ajatuksiaan ja kokemuksiaan liittyen tiettyyn tunteeseen. Muista antaa lasten kuvailemille tunteille aina nimet.
Käy keskustelua aiheesta työyhteisössäsi myös aikuisten tunteiden tasolla. Millainen lasten käytös aiheuttaa sinussa ärtymystä? Miten suhtaudut äänekkääseen ja tilaa ottavaan tyttöön tai poikaan? Entä helposti itkevään ja aikuiseen turvautuvaan lapseen? Vaikuttaako lapsen sukupuoli tai kulttuurinen tausta suhtautumiseesi? Millaisia tunteita sinun on hyväksyä itsellesi? Mitä tunteita kasvattaja yleensä peittelee viimeiseen asti?
- Järjestä päiväkodin tiloista oma tila, jossa lasten on luvallista huutaa paha mieli pois, rauhoittua tai vaikka purkaa kurjaa oloaan hakkaamalla tyynyä. On tärkeää, että tilaan pääsemistä ei pidetä rangaistuksena, vaan mahdollisuutena purkaa omia tunteitaan. Lapsen tunteiden sanoittaminen tilanteessa on olennaista, kuten aikuisen läsnäolo lapsen toiveen mukaisesti joko tilassa tai sen ulkopuolella.